Home Blog Adverteren op Google Shopping – De Complete Gids
Let’s collab
Adverteren op Google Shopping - De Complete Gids
 • 18 mei 16:02
 • 3 min.
 • Digital marketing
stefan katalanc
Stefan Katalanc

Adverteren op Google Shopping – De Complete Gids

Als je een e-commerce website hebt en je wilt meer verkeer naar je website trekken, dan is adverteren op Google Shopping een uitstekende optie. Google Shopping is een krachtig advertentieplatform waarmee je je producten kunt promoten op de zoekresultatenpagina’s van Google en op Google Shopping. In dit artikel bespreken we hoe je Google Shopping kunt instellen en optimaliseren om het meeste uit je advertenties te halen.

Wat is Google Shopping?

Google Shopping screenshot on mobile

Google Shopping is een dienst van Google die gebruikers in staat stelt om producten te zoeken, prijzen te vergelijken en te kopen bij verschillende online retailers. Het toont de relevante producten en prijzen op een visueel aantrekkelijke manier. Dit biedt retailers de mogelijkheid om hun producten te presenteren en hun verkeer te verhogen.

Hoe werkt Google Shopping?

Google Shopping maakt gebruik van het Cost-Per-Click (CPC) model, wat betekent dat je alleen betaalt wanneer iemand op je advertentie klikt. Om te beginnen met adverteren op Google Shopping, moet je een Google Ads account aanmaken en je productfeed instellen. Een productfeed is een bestand waarin je de details van je producten, zoals titels, beschrijvingen, afbeeldingen en prijzen, opgeeft.

Vrouw achter laptop

Hoe stel je Google Shopping in?

Instellen Google data

 • Stap 1: Maak een Google Ads account aan
  Als je nog geen Google Ads account hebt, maak er dan een aan via de Google Ads website. Volg de stappen om je account te maken en te verifiëren.
 • Stap 2: Maak een Google Merchant Center account aan
  Het Google Merchant Center is de plaats waar je je productfeed kunt uploaden. Ga naar de website van Google Merchant Center en meld je aan met je Google Ads account. Volg de stappen om je account te maken en te verifiëren.
 • Stap 3: Maak je productfeed
  Je moet een productfeed maken voordat je kunt adverteren op Google Shopping. Je kunt deze feed handmatig maken of via een automatische feed-generator. In de feed geef je de details van je producten op, zoals titels, beschrijvingen, afbeeldingen en prijzen.
 • Stap 4: Verzend je productfeed naar Google Merchant Center
  Nadat je je productfeed hebt gemaakt, moet je deze naar Google Merchant Center verzenden. Dit kan handmatig of automatisch worden gedaan. Als je je feed handmatig wilt verzenden, ga dan naar het tabblad ‘Producten’ in het Merchant Center en klik op ‘Feed’ om je feed te uploaden. Als je je feed automatisch wilt verzenden, kun je dit doen via de API of via een plug-in van een externe partner.
 • Stap 5: Maak je eerste Google Shopping campagne
  Nu je je productfeed hebt verzonden naar Google Merchant Center, kun je je eerste Google Shopping campagne maken. Ga naar je Google Ads account en maak een nieuwe campagne aan. Selecteer ‘Shopping’ als het campagnetype en volg de stappen om je campagne in te stellen.

Tips voor het optimaliseren van je Google Shopping campagne

Om het meeste uit je Google Shopping campagne te halen, zijn hier enkele tips die je kunt volgen:

1. Optimaliseer je productfeed

Het optimaliseren van je productfeed is cruciaal voor het succes van je Google Shopping campagne. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie opneemt, zoals producttitels, beschrijvingen, afbeeldingen en prijzen. Gebruik ook zoekwoorden in je producttitels en beschrijvingen om ervoor te zorgen dat je producten worden weergegeven in relevante zoekopdrachten.

2. Maak gebruik van negatieve zoekwoorden

Negatieve zoekwoorden zijn zoekwoorden die je niet wilt targeten met je advertenties. Door negatieve zoekwoorden toe te voegen aan je campagne, kun je voorkomen dat je advertenties worden weergegeven in irrelevante zoekopdrachten. Dit kan de kwaliteit van je verkeer verbeteren en de kosten per klik verlagen.

3. Gebruik goede afbeeldingen

Zorg ervoor dat je hoge kwaliteit afbeeldingen gebruikt van je producten. Goede afbeeldingen kunnen ervoor zorgen dat gebruikers eerder op je advertenties klikken en kunnen je conversieratio’s verbeteren. Gebruik ook afbeeldingen die relevant zijn voor de zoekopdracht om de relevantie van je advertenties te vergroten.

4. Pas biedingen aan op basis van prestaties

Het is belangrijk om je biedingen regelmatig aan te passen op basis van de prestaties van je campagne. Als je ziet dat bepaalde producten goed presteren, overweeg dan om meer te bieden om nog meer verkeer naar die producten te trekken. Als bepaalde producten niet goed presteren, overweeg dan om minder te bieden of deze uit te sluiten van je campagne.

5. Gebruik promoties en kortingscodes

Promoties en kortingscodes kunnen ervoor zorgen dat gebruikers eerder geneigd zijn om op je advertenties te klikken en aankopen te doen. Overweeg om kortingen aan te bieden op bepaalde producten of om promoties te gebruiken om je campagne te stimuleren.

6. Test verschillende advertentieteksten

Het is belangrijk om verschillende advertentieteksten te testen om te zien welke het beste presteren. Experimenteer met verschillende titels, beschrijvingen en call-to-actions om te zien welke het meeste verkeer en conversies genereren.

bus shopping

Conclusie

Adverteren op Google Shopping kan een zeer effectieve manier zijn om meer verkeer naar je e-commerce website te trekken en je conversies te verbeteren. Door je Google Shopping campagne goed in te stellen en te optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je advertenties worden weergegeven aan de juiste doelgroep en dat je het meeste uit je advertentiebudget haalt. Volg de bovenstaande tips om ervoor te zorgen dat je Google Shopping campagne succesvol is en blijf altijd testen en optimaliseren om de beste resultaten te behalen.

stefan katalanc

Stefan Katalanc

Digital Marketeer - Director

Let’s collab
Plan een gesprekGratis SEO scan