Home Blog Alles wat je moet weten over web 3.0
Let’s collab
Alles wat je moet weten over web 3.0
  • 2 mrt 16:27
  • 5 min.
  • Development
akad demirdag
Akad Demirdag

Alles wat je moet weten over web 3.0

Huh? Zijn we al beland bij web 3.0? Wat was 1.0 en 2.0 dan? Terechte vragen. Daarom neem ik je in deze blog graag mee in alle ins- en outs over web 3.0, wat dit kan gaan betekenen voor jou en wat de voordelen kunnen zijn. Is het een marketing buzz of moeten we er allemaal toch aan geloven? Tijd voor uitleg!

Een korte opfrisbeurt: Web 1.0 en 2.0

De allereerste versie van web noemen we ook wel Web 1.0. We gaan dan terug naar de jaren ’90. Simpele statische webpagina’s, weinig gebruikersinteractie en inloggen via de telefoonlijn. Ja voor de millennials onder ons, die weten precies wat ik bedoel. Web 1.0 had geen complexe algoritmes of slimme zoekmachines zoals Google dat nu wel heeft. De juiste informatie vinden was daarom super lastig. Wie herinnert zich nog die eindeloze startpagina’s? Dat kon beter.

Met Web 2.0 is het web een stuk interactiever gemaakt. Dankzij Javascript, HTML5 en CSS3 hebben we geweldige platformen kunnen creëren zoals Facebook, YouTube, Amazon en nog veel meer. Sociale netwerken vormen de basis met gegenereerde content door gebruikers tussen verschillende platformen en applicaties.

Wat bedoelen we met web 3.0?

En dan komen we bij de volgende stap: Web 3.0.
Bij Web 3.0 staan we aan de vooravond van een nieuwe ‘webrevolutie’ die het internet vele malen intelligenter zou maken dankzij super intelligente AI systemen die gebruikers op een bijna menselijk manier kunnen helpen. De 4 belangrijkste peilers van Web 3.0 zijn:

  • Ubiquity
  • Semantic Web
  • Artificial Intelligence
  • 3D Graphics

Ubiquity

Ubiquity staat voor simultaan aanwezig (willen) zijn op diverse plekken/locaties.

Bij Web 3.0 gaat het allemaal nog een stapje verder door internet voor iedereen toegankelijk te maken en altijd beschikbaar. Het aantal met internet verbonden apparaten zal gaan groeien. Niet alleen je telefoon, computer en tablet. Maar je koelkast, magnetron, koffiezetapparaat zullen straks verbonden zijn met het internet en je gepersonaliseerde informatie geven dankij IoT-technologie (Internet of Things)

Semantics

Dankzij semantics kunnen we een relatie leggen tussen woorden. Zo kunnen twee verschillende zinnen, hetzelfde bedoelen. Voorbeeld:

  • ik houd van jou
  • i (L) you

Met semantiek in web kunnen machines betekenissen en emoties herkennen in de data. Het gevolg is dat internetgebruikers een rijkere internet ervaring beleven. Meer gericht op emotie dus.

web symantics

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (of AI) is inmiddels een veelgebruikte term en de betekenis ervan is inmiddels grotendeel duidelijk voor veel mensen. Kort gezegd houdt AI in de mate van slimheid of intelligentie die een machine of software laat zien.

De toepasbaarheid in het internet echter is nog volop in ontwikkeling. Waar Web 2.0 vooral nog gebaseerd is op mensen en menselijk gedrag, zal met Web 3.0 veel meer gestuurd worden op kunstmatige intelligentie van robots en slimme AI software. Het grote verschil? Een AI laat zich minder leiden door emotie of ongewenst gedrag.

ai in webtoepassingen

Wil je bijvoorbeeld heel veel en snel volgers hebben op je Instagram account? Dan kun je tegen betaling mensen vragen om je te volgen, terwijl je ze eigenlijk niet kent. Een slimme AI kan snel analyseren dat deze volgers eigenlijk ‘fake’ zijn en niet behoren tot de echte volgers van het account. Zo kun je dus een betrouwbaar beeld geven.

Slimme AI’s kunnen zo ook scannen door blogs, reviews en andere online platformen voor het detecteren van spam, malafide gebruikers, fake reviews en andere ongewenste zaken om het internet schoon en netjes te houden. Naarmate AI vordert, zal het gebruikers uiteindelijk de best mogelijke gefilterde en onbevooroordeelde gegevens kunnen bieden.

3D Graphics

3D designs en animaties zullen de basis vormen voor websites en web diensten binnen. Waar moet je dan aan denken?

virtual reality (VR) en augmented reality (AR) in web 3.0

Web 3.0 wil een driedimensionaal internet worden waar het gebruik van avatars, virtual reality (VR) en augmented reality (AR) de norm zullen zijn. Digitale gidsen, computergames en e-commerce zijn goede voorbeelden die uitermate geschikt zijn voor 3D-graphics.

De rol van NFT en blockchain

Een andere term die de laatste tijd overal opduikt is NFT. Een NFT, of non-fungible tokens, zijn digitale verzamelobjecten en andere online bestanden die gekocht en verkocht kunnen worden met cryptocurrency – zoals de meest populaire de Bitcoin.

NFT laten maken

Aan de basis voor Web 3.0 staat de blockchain techniek. Dezelfde techniek waar cryptocurrency op gebaseerd is. Met blockchain heb je als gebruiker veel meer controle over de eigendom van je eigen gegevens. Deze gegevens die via het netwerk worden overgedragen, worden gecodeerd en blijven altijd veilig. Daarom maakt blockchain het web veiliger en gebruikersgericht, waardoor het gebruiksvriendelijker wordt.

Wat is dan de hype over Web 3.0?

NFT en blockchain technieken maken het dat Web 3.0 een zekere revolutie brengt in hoe we met elkaar communiceren. Het sturen van foto’s of bestanden of het overboeken van geld gaat niet meer via een Big Tech bedrijf (Facebook, Google, Apple) of je eigen bank, maar via kleine concurrerende servers op de blockchain. Als tegenprestatie kun je bijvoorbeeld een bericht plaatsen en een token verdienen voor je bijdrage, waardoor je als het ware een stukje eigendomsbelang in het platform krijgt.

Conclusie
Web 3.0 is gedecentraliseerd en Web 1.0/2.0 is gecentraliseerd. Door decentralisatie komen we los van de monopolies die grote tech bedrijven nu hebben, waarbij tegelijkertijd ‘wij’ veel meer controle krijgen over onze eigen gegevens.

Voorbeelden van Web 3.0

Als je denkt dat Web 3.0 nog moet komen, dan heb je het mis. Grote bedrijven zijn zelf al langer bezig met nieuwe Web 3.0 technieken. Enkele goede voorbeelden hiervan zijn:

Siri
Siri is het perfecte voorbeeld van Web 3.0 technieken hoe ze gebruikers in staat stelt om met stemcommando’s het beheer te krijgen over hun domotica, zoekopdrachten kunnen uitvoeren, persoonlijke vragen kunnen stellen en nog veel meer.

Facebook
Het internet zoals we die nu kennen is niet meer weg te denken zonder Facebook en Instagram. Met hun toekomstvisie in de ‘Metaverse’ nodigen ze zoveel mogelijk mensen uit om deel te nemen in hun nieuwe wereld.

Zo kan iedereen bijdragen aan het ontwikkelen van applicaties. Van spelletjes en Quiz’jes tot het openen van een winkel voor digitale geschenken. Alles is gericht op maximale betrokkenheid van de gebruikers.

Wolfram Alpha
Wolfram Alpha is een ander goed voorbeeld van Web 3.0. In deze zoekmachine worden ontzettend slimme verbanden gelegd met zoekopdrachten. Zo kan het meteen wiskundige berekeningen maken, maar kan het ook een verband leggen tussen 2 zaken. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘Nederland vs Duitsland’ krijg je in Google voetbalresultaten te zien van de meest recente wedstrijden met daarbij de uitslagen, omdat dit het meest populair is.

Wolfram Alpha geeft je daarentegen o.a. bewoners aantallen, statistieken en demografische gegevens weer van beide landen om een goede vergelijking te kunnen maken.

Zoek je bijvoorbeeld op ‘2 liter cola’ dan geeft Wolfram Alpha de voedingswaarde, calorieën en andere relevantie informatie. Bij beide gevallen gaat het dus om nuttige informatie en handige aanknopingspunten voor verdere analyse.

Toepassingen voor jou

Slimme API koppelingen, realtime data op je website of automatisch gegenereerde rapporten op basis van je wensen. De mogelijkheden op het gebied van web zijn eindeloos. Zelf hebben we de afgelopen tijd veel slimme integraties moeten ontwikkelen voor automatisering met een CRM en ERP pakket.

Zie jij het zitten om een eigen NFT te hebben? Wil je de ‘Metaverse’ in en zoek je daar een goede partner voor? Maak dan een afspraak en bespreek je ideeën met ons voor jouw nieuwe business.

akad demirdag

Akad Demirdag

Digital Marketeer - Director

Let’s collab
Plan een gesprekGratis SEO scan