Home Blog Chat GPT: een zegen of vloek?
Let’s collab
website mobiel vriendelijk maken in 2023 en Hoe de Google algoritme werkt
  • 1 mrt 11:17
  • 4 min.
  • Development
Niek heerink
Niek Heerink

Chat GPT: een zegen of vloek?

ChatGPT – je hebt er hoogstwaarschijnlijk wel van gehoord. De super intelligente chat robot op basis van kunstmatige intelligentie. Het werd de wereld in geslingerd als een nieuw technologisch wonder. Bij sommige mensen gaan de haren al een beetje overeind staan bij het woord ‘kunstmatige intelligentie’ of AI. Want moeten we dit wel willen? Is deze ontwikkeling een zegen of een vloek? En wat wat kan ik ermee? In deze blog gaan we wat dieper in op deze vragen.

Kunstmatige intelligentie in opmars

Kunstmatige intelligentie, of AI, wordt ongelooflijk krachtig met een ongekende snelheid. De mate waarin AI ontwikkelt is eigenlijk zelfs schrikbarend. Zo kun je met DALL-E al extreem realistische beelden maken die niet van echt te onderscheiden zijn. De AI creëert originele beelden op basis van een tekstbeschrijving die een gebruiker invoert. Het is oprecht verbazingwekkend wat de AI kan.

Hoe werkt ChatGPT

De nieuwste AI waar iedereen het over heeft heet dus ChatGPT dat ontwikkeld is door de OpenAI foundation. Het fungeert als een soort real time chat service waarbij je vragen kunt stellen en dan een antwoord krijgt van de AI. Nu is dit normaliter niet zo spannend. Maar de antwoorden die de AI genereert zijn verbluffend goed en accuraat. Het bijzondere van deze AI is dat het zelflerend is en ook correcties kan toepassen. Of zoals OpenAI het zelf goed verwoord:

“het dialoogformaat maakt het voor ChatGPT mogelijk vervolgvragen te beantwoorden, zijn fouten toe te geven, onjuiste premissen aan te vechten en ongepaste verzoeken af te wijzen.”

 

Zijn er ook berperkingen?

ChatGPT heeft (nog) geen toegang tot het internet en kan dus niet vrij opvraagbare informatie ophalen zoals het weer of het nieuws. Oftewel de informatie die je wel kunt krijgen als je een vraag stelt aan Siri of Google Assistant. Ook is het beperkt tot informatie tot september 2021.

Hoe kan ik het gebruiken?

ChatGPT is volledig webbased dus je hoeft niets te installeren. Je bezoekt de website chat.openai.com en maakt een account aan. Het is dus gewoon gratis.

Houd er rekening mee dat het project nog in een proefperiode zit. Er zijn al concrete abonnementen aangekondigd zodat je gebruik kunt maken van premium diensten. Hoelang ChatGPT gratis blijft is niet bekend. Dus maak er gerust eens gebruik van nu het nog gratis kan 😉

ChatGPT voor BING

Microsoft heeft al aangekondigd dat ChatGPT beschikbaar komt in hun eigen zoekmachine BING. Dit is bewuste stap om Google voor te zijn natuurlijk en meer bezoekers te trekken naar BING. Dit is ook niet zo gek, omdat Microsoft investeert in het OpenAI project. Desondanks kan het een USP worden voor de zoekmachine van Microsoft die in Nederland nog niet echt van de grond komt om marktaandeel weg te snoepen van Google.

ChatGPT vs Google

Maar zijn er nog risico's?

Met een super intelligente AI als ChatGPT zullen vooral studenten enorm blij zijn – aangezien je nu unieke teksten kunt laten schrijven voor bijvoorbeeld je schoolopdracht. Maar de andere kant van het medaillon is natuurlijk dat zo’n AI ook een gevaar kan zijn voor het schrijven van teksten. Want hoe zal een docent de tekst moeten controleren op plagiaat of dat het geschreven is door Chat GPT?

Een ander ‘gevaar’ is dat mensen afhankelijk gaan worden van de chat voor informatie terwijl niet alle informatie feitelijk juist hoeft te zijn. Want hoewel de AI heel vaak het bij het juiste eind heeft, is het nog niet perfect 100% kloppend.

Grootste winst

ChatGPT is echter ook dus ook dusdanig intelligent dat het zelfs complete HTML en CSS code kan genereren op basis van de juiste vraag. Zo kun je pagina’s ontwikkelingen in een bepaalde layout, met of zonder afbeelding en eventueel met een formulier erbij. Voor het CSS kun je bootstrap aanhouden waardoor de AI dus al een framework maakt waarin je webpagina getoond wordt.

Maar ook vraagstukken waar je zelf niet uitkomt, kan ChatGPT  je de oplossing bieden zodat je direct verder kunt.

Het was voorheen niet eerder mogelijk dat een AI zo slim was dat het code kan genereren op een vraagstuk. Dit maakt ChatGPT erg uniek!

html en css verkleinen met bijvoorbeeld chatgpt

Integratie Microsoft EDGE

Microsoft heeft een nieuwe versie van zoekmachine Bing aangekondigd, waarbij dezelfde AI-technologie wordt gebruikt als chatbot ChatGPT. Het bedrijf lanceert het product naast nieuwe AI-verbeterde functies voor zijn Edge-browser, en belooft dat de twee een nieuwe ervaring zullen bieden voor surfen op internet en het online vinden van informatie.

Als reactie heeft Google bekendgemaakt dat zij volop in ontwikkeling zijn met hun eigen AI tool genaamd Bard en ook zij plannen hebben om deze te integreren in Google Search.

Wie het uiteindelijk gaat winnen? Feit is natuurlijk wel dat Google een gigantisch grote doelgroep heeft t.o.v. BING. Echter heeft Microsoft samen met Open AI de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in AI. De vraag is of gebruikers de overstap maken naar BING als voorkeur zoekmachine. Persoonlijk denk ik dat het op korte termijn niet zal gebeuren, maar als Google niet snel een goed antwoord heeft op ChatGPT, dan kan dat weleens gaan veranderen…

Wat zegt Google over AI?

Tot slot is het belangrijk om te weten hoe Google kijkt naar AI toepassingen.

Omdat Google zelf ook bezig met een eigen AI, is het niet meer dan logisch dat het AI ontwikkelingen omarmt en juist ook wil integreren in hun eigen Google search. Wel hanteert Google een eigen beleid ten aanzien van de toepassingen van AI. Zo wordt AI geweerd als deze bijvoorbeeld aanzet tot haat, misleiding of als het gebruikt wordt om persoonlijke informatie te ontfutselen.

Met betrekking tot AI gegeneerde teksten hanteert Google (vooralsnog) het beleid dat, zolang het ten goede komt voor de gebruiker dit niet wordt gezien als spam of slechte content.

Google beleid bij AI

Niek heerink

Niek Heerink

Developer

    Let’s collab
    Plan een gesprekGratis SEO scan