Home Blog Omgaan met ‘fake’ Google reviews
Let’s collab
hoe werkt google reviews en omgaan met 'fake'reviews
 • 12 okt 17:31
 • 2 min.
 • Digital marketing
akad demirdag
Akad Demirdag

Omgaan met ‘fake’ Google reviews

Bij het verkennen van nieuwe plekken, uitgaansgelegenheden of bedrijven valt ons oog steeds vaker op de beoordelingen die geschreven zijn door anderen. Deze geven een schat aan informatie en persoonlijke ervaringen van andere mensen. Ook Google verzamelt dagelijks miljoenen reviews over de hele wereld die door iedereen te lezen zijn wanneer er bijvoorbeeld op een bedrijfsnaam wordt gegoogeld. Voor Google zijn reviews ook enorm waardevol omdat ze iets zeggen over de betrouwbaarheid en service van die specifieke locatie. Maar wat zijn de voordelen hiervan en hoe moet je omgaan met ‘fake’ reviews? Dat lees je in deze blog!

Hoe worden reviews beoordeeld?

Google Maps gebruikt zowel menselijke werknemers als algoritmes om te bepalen of een gebruikersrecensie legitiem is of niet. Zodra iemand een recensie plaatst, stuurt Google deze naar een speciaal moderatiesysteem om ervoor te zorgen dat de recensie allereerst niet de beleidsregels schendt. Dit voorkomt ten eerste dat een malafide account een reactie plaatst, maar houdt het systeem daarnaast ook de reacties ‘netjes en gepast’ voor anderen.

 

Beoordelingen betrouwbaar houden

Hoe zinvol het ook is om zoveel mogelijk reviews te verzamelen, komt er toch regelmatig een review waarbij de gebruiker deze persoon niet kent of van mening is dat de review niet klopt. Hiervoor biedt Google de mogelijkheid om als bedrijfseigenaar een beleidsschendende beoordelingen te markeren en deze te melden bij het Google team. Deze gaan het onderzoeken en controleren of de review inderdaad niet terecht is, dan wel niet voldoet aan de richtlijnen van Google.

google review laten beoordelen

Medewerkers van Google controleren daarnaast ook iedere dag Google reviews. Wanneer ze reviews vinden die het beleid schenden, verwijderen ze de review van Google en in sommige gevallen schorten ze het gebruikersaccount op.

Vragen om verwijderen van een review

Je kunt kunt dus Google Maps of Google Zoeken gebruiken om een ongepaste of onterechte review te melden voor verwijdering. Verwijderde reviews worden dan op beide platforms ook niet meer weergegeven.

Zo kun je een review markeren in Google Maps

 1. Open Google Maps op je computer.
 2. Ga naar Bedrijfsprofiel.
 3. Ga naar de review die je wilt melden.
 4. Klik op Meer en dan -> Markeren als ongepast.

En zo kun je een review markeren in Google Zoeken

 1. Ga op je computer naar Google.
 2. Ga naar jouw bedrijfsprofiel.
 3. Klik op Google-reviews.
 4. Ga naar de review die je wilt melden.
 5. Klik op Meer en dan -> Review melden. Selecteer het type schending dat je wilt melden.

Waarom Google reviews verzamelen?

Je zult wellicht denken wat het nut is van Google reviews. Want is Google reviews nog steeds zinvol als je je klantenervaringen elders verzamelt op een ander platform? En heeft het nut als je naamsbekendheid al heel goed is?

fake google reviews weghalen

Het grootste voordeel is dat je met Google reviews ook bijdraagt aan je lokale zichtbaarheid en reputatie. Deze factoren dragen bij aan je lokale SEO en zorgen ervoor dat je eerder getoond wordt wanneer iemand op zoek is naar jouw product of dienst. Ook zijn Google reviews direct zichtbaar in de zoekresultaten en kunnen mensen met slechts één klik de beoordelingen lezen.

En last but not least – vergeet niet dat er al meer dan 1 miljard mensen Google Maps gebruiken om te navigeren. Als je Google reviews hebt worden deze ook getoond in Google maps en dat maakt jou weer interessanter dan een concurrent met geen of minder reviews.

Wil je graag tips krijgen hoe je eenvoudig Google reviews verzamelt? Of zit een review je dwars en wil je deze graag laten verwijderen? Neem dan gerust contact met me op.

akad demirdag

Akad Demirdag

Eigenaar

Let’s collab
Plan een gesprekGratis SEO scan